måndag 30 juni 2008

Äntligen intervallpass

Idag genomförde jag mitt första intervallpass!

Har länge planerat att jag ska testa på denna träningsform men det har liksom inte blivit av bara, men idag körde jag 4 x 1000 meter med upp- och nedjogg och joggvila mellan intervallerna. Intervalltiderna blev 4:28, 4:47, 4:47 och 4:45.

Av det kan man väl dra slutsatsen att jag gick ut lite väl hårt under den första intervallen, men det var ju ändå bara första gången.

Nästa gång ska jag nog sikta på längre upp- och nedjogg också, idag blev det bara ca 1 km på varje av dessa, det bör nog vara mer, kanske 2 km.

Men ganska kul var det, snabbt gick det och nu återstår bara att se om det ger resultat också!

tisdag 24 juni 2008

Redan resultat?

Efter förra veckans långpass har jag hunnit med ett pass på ca 4 km och ett på drygt 7 km och på båda dessa har jag fått riktigt bra tider. Kan det vara så att långpassets resultat redan visar sig? Snittfarten på dessa båda kortare pass hamnade på precis under resp. precis över 5 min/km och är ca 10-15 sek/km snabbare än vanligt.

Ska försöka hinna med ytterligare ett långpass den här veckan och se om det känns ändå bättre efter det. Hittills har det ju kanske blivit ett långpass i månaden men jag måste se till att göra ett långpass i veckan, eller åtminstone ett långpass på 10 dagar eller nåt i den stilen.

Vädret kan iofs också ha nåt med det att göra, det är ju betydligt svalare nu. Igår när det blev 7 km så var det nästan lite kallt om låren en stund innan jag fick upp värmen genom löpningen och det är ju (tycker jag) lättare att springa i lite kyligt väder än i extrem hetta som det varit i nägra veckors tid.

torsdag 19 juni 2008

Långpass - älskade långpass

För mig är 16 km långpass... Under sommaren och semestern tänkte jag försöka gå ifrån denna ståndpunkt och i slutet av sommaren känna att ett långpass är minst 2 mil, men vi får se hur det går med det.

Idag kom jag i alla fall ut på mitt långpass som blev 16 km. Startade vid jobbet, hade bra fart över Göta Älv-bron och längs kajen på hisingssidan. När jag började närma mig Älvsborgsbron fick jag dra ner lite på tempot för jag började känna av tröttheten lite för mycket och klättringen upp till toppen på bron var kämpig men sedan gick det ganska lätt igen väl tillbaka på fastlandssidan igen. Genom Majorna och förbi Casino Cosmopol och Göteborgsoperan tillbaka till jobbet.

Bra tid fick jag också tycker jag. 1:25:06 innebar snittfart kring 5:20 min/km och det är absolut helt OK för ett pass på den distansen för mig. Detaljerna för passet finns här...

Intog fiskgryta med ris som fanns kvar i kylen på jobbet sedan igår och en kaka till efterrätt. Vi får väl se om det vankas fika i eftermiddag också... Vi brukar ha fika på fredagarna men imorgon jobbar vi ju inte. Då blir det istället grillmat i goda vänners lag hemma i köket (det ska ju bli dåligt väder).

onsdag 18 juni 2008

Inställt långpass =(

Hade ju tänkt att ta ett långpass idag men min projektledare dök upp från Stockholm och det blev en projektlunch istället. OK, det smakade bättre än min medhavda fiskgryta med ris som jag hade tänkt äta efter passet men trist att missa träningstillfället.

Men imorgon måste det bli av... Det spritter i benen och jag är rastlös. Det var ju en vecka sedan senaste träningspasset och det är alldeles för länge.

måndag 16 juni 2008

Ett sundare leverne

Nu är det dags att skärpa till sig...

Senaste månaderna har jag ätit nåt onyttigt (typ godis, chips, nötter, glass etc.) mer eller mindre varje dag. Det är INTE OK! Jag måste verkligen skärpa till mig och äta nyttigare.

Det är klart att det hjälper ju inte direkt att jag sover lite för lite varje natt. Det är lillgrabben hemma som envisas med att vakna vid 5-draget åtminstone varannan morgon och det tar mer tid och kraft att försöka få honom att somna om än att gå upp då och kosta på sig en lugn morgon.

Idag sitter jag många timmar på tåg fram till tillbaka till Stockholm och har då lite tid att fundera över träningsplaner m.m. Men jag räknar ju även upp min flextid som jag sedan kan utnyttja för att ta lite längre träningspass på luncherna. Hoppas kunna ta ett trevligt pass på 15-16 km imorgon och kanske lyxa till det med dryga 2 mil nästa vecka. Förstår inte var och hur alla som tränar mycket mer än jag hittar tiden till det. Men det är klart att många timmar i veckan går åt till TV-tittande och att allmänt ligga på latsidan men det är ju också då som jag umgås med min familj. Tur i alla fall att jag kan träna på jobbet eller på vägen till och från jobbet... hur skulle det annars ha gått??

onsdag 11 juni 2008

Lidingöplaner nedlagda

Upptäckte mha min fru att svärmor fyller 60 dagen innan Lidingöloppet och eventuella festligheter lär väl äga rum på lördagen när loppet går så där försvann helt plötsligt problemet med att välja, det blir Göteborg Marathon i oktober helt enkelt.

Jag startade i Göteborg Marathon även förra året men fick bryta efter halva loppet pga ömmande knän. Eftersom jag bara någon månad tidigare blivit bra från en släng av löparknä så vågade jag inte chansa på att det bara skulle vara nåt övergående utan gick istället som sagt av banan. I år ska jag alltså få revansch och samtidigt klara min andra mara...

Man har ju en bit upp till t.ex. K-G Nyström som i skrivande stund (enligt honom själv) gjort 646 marathonlopp och 82 ultralopp.

Följ gärna träningen inför detta lopp här på bloggen och uppmuntrande kommentarer tas gärna emot...

torsdag 5 juni 2008

Lidingöloppet eller Göteborg marathon ??

En kompis har bestämt sig för att köra En Svensk Klassiker och börja med Lidingöloppet. Jag har nu blivit tillfrågad om jag vill hänga med till Stockholm i september för att springa de tre klassiska milen men problemet är ju att Göteborg Marathon (se http://www.solvikingarna.se/) går bara två veckor senare och jag tror inte att jag ska ta båda utan får snällt och vackert välja ett av loppet. Men vilket ska jag ta? Har lovat min kompis att han ska få besked den här veckan så jag får snart bestämma mig...

Fördelarna och nackdelar med Lidingöloppet är följande:
+ Det är ett av 4 lopp i klassikern som jag också vill göra
+ Kul att ha gjort det
+ Kul med sällskap till och/eller på loppet
- Inget marathon
- Långt borta
- Dyrare än Göteborg marathon

Fördelarna och nackdelarna med Göteborg Marathon är följande:
+ Det är ett marathon
+ Nära
+ Billigt
- Blir antagligen ensam
- Inget klassikerlopp

Vad tycker ni? Hur ska jag göra?? Lämna gärna en kommentar!

onsdag 4 juni 2008

Första maran

Eftersom bloggen heter MarathonJohan så får jag väl ta och berätta lite om mitt första marathon som jag sprang för ganska exakt en månad sedan idag.

Eftersom jag härstammar från Värmland tyckte jag att det verkade kul att springa den enda maran som går i just Värmland för tillfället - nämligen Sunne Marathon.

Det var en gråmulen dag men regnet verkade i alla som att vi skulle skonas från regn när jag satta mig i bilen hos mina föräldrar och körde de tre milen till Sunne. Väl framme letade jag upp tävlingsledaren och gav honom lite reklammateriel för min sajt, Löpardagboken, som han lovade att dela ut till deltagarna. Jag träffade även Jan Paraniak och pratade lite med honom om marathonstatistik m.m.

Jag hade varit där ungefär en timme i förväg och nu närmade sig starten med stormsteg så jag bytte om och värmde upp.

Starten gick klockan 11 och vi sprang 6 varv på en vändpunktsbana på 7 km. Första två varven gick utan problem och väldigt lätt. Började tro att 4 timmar inte skulle vara en omöjlighet och jag kände mig fortsatt ganska pigg när jag passerade halvmaramarkeringen men någonstans kring 28-30 km blev mina ben otroligt stumma och det var svårt att hålla ett riktigt löpsteg.

Vid varje vändning på banan erbjöds vatten, sportdryck, cola, banan, choklad och russin och ju längre in i loppet jag kom desto mer kände jag att jag behövde fylla på förråden så jag högg en näve russin och en ruta choklad och mumsade på. Ovant att springa ätandes men det funkade rätt bra ändå.


Vätskekontrollen vid ca 28 km


I mål kom jag, tiden då? 4:29:42!

Nöjd? Nja...
-Det officiella målet var att gå i mål
-Det realistiska drömmålet var under 6 min/km (= ca 4:12)
-Det orealistiska drömmålet var 4 timmar
Så ok, jag får vara nöjd men jag fick blodad tand och fler maror lär det bli...

tisdag 3 juni 2008

Första inlägget

Hej alla glada,

Som om det inte fanns tillräckligt med bloggar om löpning, träning och marathon så kommer här en till... Inom kort kommer mer info, men än så länge är det ganska tomt...